Bonding Tedavisi
Dent Adal's Olarak Neler Yapıyoruz ?
Bonding diş uygulaması, kompozit dolgu malzemesi ile dişlere zarar verilmeden yapılıp, kişinin gülüşünü estetik bir görünüme getirmek için uygulanır. Kişinin dişleri arasında oluşan küçük boşluklar için diş kesme işlemi uygulanmadan yapılan kompozit dolgu yapıştırma tekniğine, bonding diş tedavisi adı verilir. Dişlerde yüksek oranda şekil bozuklukları olması halinde tedavi için porselen kron tercih edilirken düşük oranda şekil bozukluklarında bonding diş tedavisi ile etkili sonuçlar alınır. Bonding diş tedavisi fırsatları, uygulama aşamaları, bakımı hakkında bilgiler alt başlıklardan öğrenilirler.
Bonding Diş Tedavisi Fırsatları
Bonding diş tedavisi avantajları şu şekilde sıralanırlar:
- Dişlerinde aralık bulunan hastaların, dişlerinin kesilmesine gerek kalmadan tedavi yöntemi uygulanma avantajı kazanılır.
- Diş yapısı kısa olan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ve diş boyunun uzatılması avantajı bonding tedavisi ile elde edilir.
- Ön dişlerde bulunan kırık, çürük ve sararma gibi problemlerin uzun süreli operasyonlar kullanılmadan, estetik bir gülüşe kavuşulması için kısa sürede tedavi edilmesi avantajı sağlanır.
- Estetik tedavi veya lamine porselen uygulaması düşünmeyen kişilerin, daha az maliyet ile alternatif bir tedavi yöntemi elde etmeleri avantajı sunulur.
- Porselen kaplama uygulaması yaptırmayı düşünen hastaların, porselen kaplama tedavisi sonucunda nasıl dişlere sahip olacağının önceden görülmesi için bonding diş tedavisi yaptırılarak, sonuçların öncede gözlemlenmesi avantajı elde edilir.
Bonding Diş Tedavisi Uygulama Aşamaları
Bonding diş tedavisi yöntem adımları şu şekilde sıralanırlar:
- Dişlerin sararan rengini, yapısal bozukluğunu gidermek için gerekli dolgu ilaveleri dişlere yapılır.
- Doldurma işlemi için diş yapısına en uygun olan dolgu malzemeleri seçimi yapılır.
- Dişlerde yer alan mikrofil adı verilen bölgelerin cilalanması işlemi sağlanır.
- Cilalama işlemi sonrası, adesivler dişlerin gerekli bölgelerine uygulanır.
- İşlem sonrası, kompozit dolgu ile dişleri estetik görünümde şekillendirme işlemine geçilir.
- 1,5 saat içerisinde şekillendirme ve dişleri dayanıklı yapıya getirme işlemi tamamlanıp, tedavi sonlandırılır.
Bonding Diş Tedavisinden Sonra Diş Bakımı
Bonding tedavisi sonrası dişe bakım yapmak, dişlerin temizliğine dikkat edilmesi koşulları ile sağlanır. Tedavi işlemi sonrası estetik görünüme kavuşan ve dayanıklılık kazanan, beyaz renge sahip olan dişlerin korunması için dişle sert yiyeceklerin kırılmaması gerekir. Diş ipi kullanımı ile dişlere bakım yapılması, şeker, fındık gibi sert cisimlerin dişler ile kırılmaması sağlanır. Dişlerin akşam ve sabah fırçalanması sağlanıp, tırnak yeme alışkanlığı gibi kötü alışkanlıklardan uzaklaşılması gerekir. Bonding diş tedavisi uygulama şekilleri ile beyaz görünümlü ve dayanıklı dişler ile estetik gülüşün uzun süre korunması avantajı elde edilir.
Bonding Diş Tedavisi Yaptırdıktan Sonra Dişlerde Renk Değişimi Olur Mu?
Bonding diş tedavisi sonrası renk değişimi yaşanabilmesi mümkündür. Bunun nedeni ise; ileri teknoloji ürünler kullanılarak yapılan tedavi sonucunda dişin doğal diş yapısı ile oldukça benzeşiyor olmasıdır. Bonding uygulaması, gülüş tasarımının bir parçası olarak düşünüldüğü için estetik bir duruş sağlanması adına dişin uygun beyazlığa ulaşması için çalışmalar yapılmaktadır. Ancak sonradan dişte renk değişimi yaşabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
Bonding uygulamasında dişlerin pürüzsüz hale gelmesi için gerekli düzeltmeler ve cilalama yapılmaktadır. Bu sayede dişte lekelenme ihtimali oldukça aza indirgenmektedir. Ayrıca beslenme şekli ile alakalı dişte renk değişimi olmaması için 6 aylık periyotlarda yapılan kontrollerde cilalama işlemi tekrarlanmaktadır.
Bonding Diş Tedavisi Herkese Uygulanabilir Mi?
Bonding diş tedavisine uygun kişiler, çocuk yaş sınıfına girmeyen ve gelişimini tamamlamış olan her bireydir. Çocukların henüz diş gelişimleri tamamlanmadığı için estetik amaçla bir uygulama yaptırmaları tavsiye edilmemektedir. Ancak yeni çıkan ön dişlerini kıran çocukların bonding uygulaması ile dişlerinin eski hallerine ulaşabilmesi mümkündür.
Yetişkinlerde estetik amacı ile yapılan bonding uygulaması oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Estetik bir görünüm sağlamasının yanı sıra; hastanın gülümsemesini de güzelleştirmektedir. Bu sayede hasta özgüven kazanabilmekte ve dişleri de gülümsemesi ile bir bütünlük içerisinde olmaktadır. Sosyal yaşantısında daha rahat hissetmektedir.
Bonding Diş Tedavisini Yaptırması Gerekenler Kimlerdir?
Bonding uygulamasına ihtiyaç duyanlar ve bu uygulama ile giderebilecekleri diş problemleri aşağıda belirtilmiştir:
- Dişinin renginden ve şeklinden memnun olmayanlar, bonding diş tedavisi ile problemlerine çözüm bulabilmektedirler.
- Dişlerini daha da büyütmek veya görüntüdeki kusurlarını gidermek isteyenler yaptırabilmektedirler.
- Dişlerinde kırıkları olanlar için uygun bir tedavidir.
- Dişlerinin arasında boşluk olanlar, bonding uygulaması ile bu boşlukları doldurabilmektedirler.
- Dişlerinde çürük bulunanlar bu tedaviye başvurabilmektedirler.
- Bonding uygulaması ile diş boylarını eşitlemek mümkündür.
Bonding Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bonding uygulamasının süresi; bonding tedavisinin uygulanacağı dişlerin sayısı, dişlerdeki deformasyonun durumu, uygulanması gereken diş hekimliği uygulamaları gibi etkenlere bağlıdır. Bonding uygulaması oldukça kısa süren bir uygulama olduğu için hastanın sosyal hayatını etkilememektedir.
Bonding Diş Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bonding uygulaması sonrasında önemli noktaların başında, doğal dişler konusunda dikkat edilenlere özen göstermek gelmektedir. Dişler ile sert maddelerin kırılmaması, dişlerin düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Dişin renginin değişmesine neden olabilecek renkli yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi istenmektedir. Ayrıca belirli periyotlarda yapılması gereken doktor kontrolü de aksatılmamalıdır.
Bonding uygulaması yaptırıldıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde renkli yiyecek ve içecek tüketilmemesi oldukça önemli bir durumdur. Bu sayede lekelerin oluşmasının önüne geçebilmek mümkün olmaktadır. Kullanılan materyalin renginin değişmemesi için özellikle çay, kahve ve sigara tüketimine bir süre ara verilmesi; sonrasında da azaltılması gerekmektedir.